In GO(L)D we trust…most akkor milyen befektetés az arany?

Sokan (köztük Warren Buffet is) nem tartják sokra az aranyat, mint befektetést.

A fő érvük az, hogy nem hoz kamatot.

Nos, ha ez a fő érvük, akkor nem kellene kézpénzt tartani, mert a kézpénz sem hoz kamatot (és a pénzpiaci alapok sem).

De vicces, hogy különösen Buffet nem elhanyagolható részesedéssel rendelkezik a pénzpiacokon. De ez egy másik téma. 

Még a központi és kereskedelmi bankok sem ajánlják a magánbefektetőknek, hogy aranyba fektessenek.

De ha megnézzük, hogy miért növelték (zárt ajtók mögött) különösen a központi bankok tömegesen az aranykészleteiket, akkor csak egy következtetést lehet levonni (gazember (vagy bolond), aki mást gondol), nevezetesen azt, hogy – amíg az “aranybefutás” nem valósul meg – alacsonyan tartják a keresletet – és így az arany árát is. 

Bár ez nem egészen helyes megfogalmazás, mert a jelenlegi aranyárat mesterségesen, származtatott eszközökkel tartják alacsonyan.

Jelenleg a piacon olyan nagy a forgalom, hogy a teljes éves aranytermelés (a feltárás az aranybányákon keresztül) mindössze 2 nap alatt fedezhető le.

Ez azt jelenti, hogy az arany 180-szoros túljegyzésben van, vagy többször kereskednek vele, mint amennyi rendelkezésre áll. 

Oroszország például szintén elkezdte visszaállítani az aranystandardot.

Ez azt jelenti, hogy az orosz központi banknak a teljes forgalomban lévő pénz legfeljebb 40%-át kell tartalékként aranyban tartania, és a bank rögzített aranyárat fizet érte.

Ez annyit jelent:

Ha csak a G7 országok (Oroszország végül is a G8 tagja) is bevezetnék az aranyszabványt, akkor a jelenlegi 1900 dolláros (+/-) aranyárnak 15 000 dollárra kellene emelkednie. 

Egy másik szempont: A közkeletű mondás szerint minden befektetőnek, legyen az magán- vagy intézményi befektető, 10%-ot kellene aranyba fektetnie.

Jelenleg Ø1,5%.

Ha CSAK az intézményi befektetők 10% helyett 5%-ra növelnék aranyállományukat, az eddig bányászott arany mennyisége nem lenne elegendő az 5%-os arány fedezésére. 

Nos, Buffett tett néhány érdekes kijelentést, amelyek közül sok nagyon-nagyon igaz is.

Ilyen például a következő: 

“Csak olyan cégekbe fektess be, amelyeket még egy komplett idióta is képes vezetni. Mert egy nap ez meg fog történni!”

 Ha ezt az idézetet (ami teljesen igaz) a politikusokra is átfogalmazzuk, akkor őszintén szólva rosszul érzem magam.

Ha egykori hivatásos politikusokra gondolok (bármilyen színezetűek is legyenek azok), olyan személyiségek jutnak eszembe, mint Hans-Dietrich Genscher, Helmut Schmidt, Hans-Jürgen Wischnewski, Egon Bahr, Franz-Josef Strauss, Friedrich von Weizäcker.

Karizmatikus emberek, akik nyomot hagytak a politika világban. 

Ha a mai véleményformálókat nézem (a politikus szó nem illik ide, mert nem akarom a politikusok munkaköri leírását a sárba tiporni), spontán eszembe jut Franz Beckenbauer idézete, aki a következőket mondta az EU Parlamentről: “Az EU Parlament a legnagyobb szegecselő klub Európában”. 

Tehát Warren Buffetnek ki kellene terjesztenie idézetét az állami hatóságokra, mert az ő tevékenységük váltotta ki a kamatpolitikát, a részvény- és kriptopiacok jelenlegi összeomlását, az ingatlanválságot és még sok mást.

Nem is beszélve az adófizetők pénzének pazarlásáról (a berlini BER repülőtér üdvözletét küldi), a Covid-politikáról, az ellátási lánc szűk keresztmetszetei miatt üres polcokról és a nemek közötti egyenlőség politikájának helyéről ebben az egész katasztrófában.

Ahhoz, hogy ezekre a “vezetői gyűrűkre” minőségi bélyeget nyomjunk, sok fantáziára és még több jóakaratra van szükség.  

Ha azonban kizárólag a tényekre hagyatkozunk, és nem a véleményekre (amelyeket itt természetesen én is kifejtettem), akkor az alábbi grafikon mutatja az arany értékét és azt, hogy mennyi aranyat bányásztak ki eddig. 

Az alábbi grafikán látható, hogy mennyi aranyat bányásztak eddig ki. Ez a teljes mennyiség, egy teniszpálya méret, 22 köbméter. Sokan azt hiszik, hogy sokkal több arany áll rendelkezésre. De a valóság így néz ki.  Gondoltad volna?

 

További érdekes infografikákat itt találsz: https://demonocracy.info/infographics/world/gold/gold.html

Ma 8 milliárd ember él ezen a bolygón.

A WHO szerint 2050-ben 15 milliárd ember él majd.

Az arany nem reprodukálható, nem végtelen (legalábbis a mi naprendszerünkben nem), tehát az arany korlátozott. 

Buffet idézete sajnos mára valósággá vált.

A kérdés az, hogy a politikusok mennyire taníthatóak, edzhetőek és változtathatóak ma és a jövőben.

Mi lesz a következmény.

Van elég képzelőerőd, hogy elképzeld? 

Hogyan alakul az arany ára a te véleményed szerint? 

Coachable, Teachable, Changeable vagy?

Edzhető, tanítható,  változásra képes vagy? 

Ezt kívánom neked. 

 

  • Ismersz 88 befektetési lehetőséget?

  • Tudod azt, hogy melyik az ideális befektetés neked mint aszkéta, megmentő, mágus, hős, lázadó, jóember, sztár vagy hedonista?

  • Tudod azt, melyik a NO GO számodra, mert fölöslegesen stresszbe hoz, nincs értelme számodra és sok pénzt veszthetsz, ha ebbe fektetsz?

A befektetéses óriási kavalkádjában hogyan válasszál úgy, hogy neked jó legyen?

Hozzál tudatos és számodra előnyös befektetési döntéseket, amik neked, hozzád passzolnak és aminek az alapja a pénzügyi személyiségeid .

Itt tudsz jelentkezni az "Ideális befektetés a pénzügyi személyiségek segítségével" videókurzusunkra.